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Tipo: Artigo
Título: Growth rate of mixed ruminal bacteria as a function of energetic substrate concentration in bath culture
Autor(es): Oliveira, Tadeu Silva de
Lana, Rogério de Paula
Pereira, José Carlos
Guimarães, Geicimara
Faleiro Neto, José Alípio
Abstract: The objective of this study was to evaluate levels of sucrose on microbial growth. Roll tubes were filled with 15.6 mL of buffer Chen, 1 mL of inocula (rumen fluid from fistulated steer at pasture), 1 mL of Trypticase or hydrolyzed casein (1 g L-1 as final concentration) and 2.4 mL of sucrose solutions (0.00 g L-1, 0.37 g L-1, 0.75 g L-1, 1.5 g L-1, 3.0 g L-1, 6.0 g L-1, 12.0 g L-1, and 24.0 g L-1), in triplicate. The pH was 5.56 at 0 h and 4.6 after 6 h, and 5.83 in 0 g L-1 and 4.18 above 1.5 g L-1 of sucrose. The optical density (OD-600 nm) and microbial protein (MP-595 nm) tended to stabilize after 12 h and 6 g L-1 of sucrose, with no interaction between them. The OD (6 h to 24 h mean values) was curvilinear (hyperbolic), as a function of sucrose concentration, followed the saturation kinetics of Michaelis-Menten, which is typical of enzymes systems, and was described by the following Lineweaver-Burk equation: 1/OD = 0.508*(1/sucrose) + 1.15, R² = 0.99. The theoretical maximum microbial growth (1/a = kmax) was 0.87 OD and the concentration of sucrose to reach half of kmax (b/a = Ks) was 0.44 g L-1 of sucrose. The microbial growth was affected by incubation time, substrate concentration, and culture medium acidification.
O objetivo deste estudo foi avaliar os níveis de sacarose no crescimento microbiano. Tubos de ensaio foram preenchidos com 16,5 mL de tampão (meio Chen), 1 mL de inóculo (líquido de rúmen de bovino em pasto), 1 mL de Tripticase ou caseína hidrolisada (1 g L-1 como concentração final) e 2,4 mL de solução de sacarose (0,00 g L-1; 0,37 g L-1; 0,75 g L-1; 1,5 g L-1; 3,0 g L-1; 6,0 g L-1; 12,0 g L-1; e 24,0 g L-1), em triplicata. O pH foi de 5,56 à 0 hora (h) e 4,6 às 6 h, 5,83 em 0 g L-1 e 4,18 acima de 1,5 g L-1 de sacarose. A densidade óptica (DO-600 nm) e de proteína microbiana (MP-595 nm) tenderam a se estabilizar após 12 h e 6 g L-1 de sacarose, sem ocorrência de interação. A DO (valores médios entre 6 h e 24 h) foi curvilínea (hipérbole), em função da concentração de sacarose, seguiu o modelo de saturação cinética de Michaelis-Menten, típico do sistema enzimático, e foi descrita pela seguinte equação de Lineweaver-Burk: 1/DO = 0.508*(1/sacarose) + 1.15, R² = 0,99. O crescimento microbiano máximo teórico (1/a = kmax) foi de 0,87 DO e a concentração de sacarose para atingir a metade kmax (b/a = Ks) foi de 0,44 g L-1 de sacarose. O crescimento microbiano foi afetado pelo tempo de incubação, concentração de substrato e acidificação do meio de cultura.
Palavras-chave: Lineweaver-Burk
Michaelis-Menten
pH
Saturation kinetics
Sucrose
Cinética de saturação
Sacarose
Editor: Pesquisa Agropecuária Tropical
Tipo de Acesso: Open Access
URI: http://dx.doi.org/10.5216/pat.v41i1.6672
https://locus.ufv.br//handle/123456789/26873
Data do documento: Jan-2011
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