Centro de Ciências Exatas e Tecnológicas

URI permanente desta comunidadehttps://locus.ufv.br/handle/123456789/9791

Navegar

Resultados da Pesquisa

Agora exibindo 1 - 10 de 312
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Hunter color dimensions, sugar content and volatile compounds in pasteurized yellow passion fruit juice (Passiflora edulis var. flavicarpa) during storage
    (Brazilian Archives of Biology and Technology, 2004-06) Sandi, Delcio; Chaves, José Benício Paes; Sousa, Antônio Carlos Gomes de; Parreiras, June Ferreira Maia; Silva, Marco Túlio Coelho da; Constant, Patrícia Beltrão Lessa
    Changes in Hunter L, a and b values, glucose, fructose and sucrose contents, concentration of four volatile compounds (ethyl butirate, ethyl caproate, hexyl butirate and hexyl caproate) and furfural, were studied in yellow passion fruit juice (Passiflora edulis var. flavicarpa) pasteurized at 75ºC/60s, 80ºC/41s or 85ºC/27s, during storage at room temperature (25±5ºC) and refrigeration (5±1ºC) for 120 days. While the sucrose content decreased, the glucose and fructose contents increased significantly over storage time. The Hunter L and b values behaved similarly, with a tendency to decrease over time, inversely to Hunter a value. Volatile compound concentrations also decreased over time, inversely to the furfural content. Pasteurization at 85ºC/27s resulted minimum changes in the studied passion fruit characteristics, while that at 75ºC/60s was the most harmful. Storage under refrigeration tended to keep the best quality characteristics of the juice.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Microbiological air quality of processing areas in a dairy plant as evaluated by the sedimentation technique and a one-stage air sampler
    (Brazilian Journal of Microbiology, 2003-07) Salustiano, Valéria Costa; Andrade, Nélio José; Brandão, Sebastião César Cardoso; Azeredo, Raquel Monteiro Cordeiro; Lima, Sandra Aparecida Kitakawa
    The microbiological air quality at processing areas in a dairy plant was evaluated by using a one-stage air sampler, based on Andersen principles (impaction technique) and by culture settling plate technique, also known as sedimentation technique. Among these areas, milk reception, packaging, and pasteurization rooms were included. Rooms where cheese, yogurt, butter and "doce de leite"(Latin American typical treat made of concentrated milk and sugar) are made were also evaluated. For all processing areas, the numbers of mesophilic aerobic bacteria and yeast and molds recovered by air sampler were higher than 90 CFU·m-3 – the maximum value recommended by American Public Health Association (APHA). In four of the six processing areas, the microbial numbers were higher than APHA's standard (30 CFU.cm-2.week-1) according to culture settling plate technique. The results showed a difference (p<0.05) for the Staphylococcus aureus numbers (from <1.0 to 4.3 UFC·m-3) at processing areas. The numbers of microorganisms recovered by impaction technique were about 2 to 10 times higher than by sedimentation technique. The microorganism group determined at processing areas depended mainly on the technique. By the air sampler technique, it was observed the predominance of yeasts and molds and by sedimentation technique, of mesophilic aerobic bacteria. The increase of temperature at processing areas did not seem to affect the numbers of airborne microorganisms. On the other hand, the increase of air humidity showed a relation with the increase of microorganism numbers. The impaction technique should be chosen since it is better to recover airborne microorganisms, including pathogens.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Desenvolvimento de um inquérito para avaliação da ingestão alimentar de grupos populacionais
    (Revista de Nutrição, 2006-09) Sales, Regiane Lopes de; Silva, Margarida Maria Santana; Costa, Neuza Maria Brunoro; Euclydes, Marilene Pinheiro; Tinôco, Adelson Luiz Araújo; Eckhardt, Vivian Fernandes; Rodrigues, Cláudia Márcia Antunes
    Este trabalho procurou desenvolver um instrumento para obtenção de dados relativos ao consumo alimentar, de caráter qualitativo e quantitativo, para avaliar a ingestão dietética em estudos populacionais. Inicialmente foram coletados dados sobre a ingestão alimentar de uma amostra representativa de moradores da cidade de Viçosa (n=119). Para conhecer os alimentos mais consumidos e seus porcionamentos, foram utilizados os métodos recordatório de 24h e pesagem direta. A entrevista ocorreu no horário do almoço ou jantar, com pesagem de todos os alimentos constantes na refeição e de porções referidas como consumidas nas últimas 24h, usou-se também álbum fotográfico como auxiliar na estimativa do peso da porção. A partir dos 60 alimentos mais consumidos e dos porcionamentos identificados, foi desenvolvido um inquérito baseado no método Freqüência de Consumo Alimentar semi-quantitativo, com 65 itens e um álbum fotográfico de alimentos. Realizou-se um estudo piloto para avaliação desta metodologia em uma sub-amostra (n=34). Para comparação entre os dois métodos, avaliaram-se o valor energético e os macronutrientes, utilizando o coeficiente de Pearson e o teste "t" de Student, tendo-se obtido: r=0,53 para energia, r=0,43 para proteína,r=0,58 para lipídeos e r=0,21 para carboidratos. Não foi detectada diferença significante entre os dois métodos para proteína e lipídeos, pelo teste "t" (a=0,05). O inquérito desenvolvido mostrou-se um instrumento promissor para inquéritos populacionais, no entanto, são necessários maiores estudos para averiguar as limitações e os possíveis desdobramentos do inquérito para atingir toda a população
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Preparation, X-ray structural studies and plant growth regulatory activity of methyl 6a,7b-thiocarbonyldioxyvouacapan-17 b-oate
    (Journal of the Brazilian Chemical Society, 2004-03) Rubinger, Mayura M. M.; Borges, Eduardo E. L.; Castelo-Branco, Pedro de A.; Guilardi, Silvana; Souza, Elysângela M. R.; Gambardella, Maria T. do P.; Ferreira-Alves, Dalton L.; Piló-Veloso, Dorila
    The 6a,7b-dihydroxyvouacapan-17b-oic acid (1) and methyl 6a,7b-dihydroxyvouacapan-17b-oate (2) are natural products isolated from the hexane extract of Pterodon polygalaeflorus Benth fruits. Here we describe the preparation and characterization by infrared and nuclear magnetic resonance spectroscopy, and by elemental analysis of the novel derivative methyl 6a,7b-thiocarbonyldioxyvouacapan-17b-oate (5), from the ester 2. The structure of compound 5 was determined by X-ray diffraction. At the concentration of 100 ppm, this compound inhibited the radicle growth of Sorgum bicolor L. (-28%) and showed no significant effect on Cucumis sativus L..
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Modificação de procedimento para extração de Boro em solos
    (RECIE, 2006-01) Reis, César; Reis, Efraim Lázaro; Silva, Claudinei Alves da
    Extração com água quente é o procedimento mais frequentemente usado na etapa inicial da determinação do boro disponível em solos. Por outro lado é um procedimento difícil de padronizar, consome tempo e a rotina usada é tediosa. Um procedimento de extração alternativo foi desenvolvido, consistindo na extração de boro com uma solução de sulfato de alumínio a 5 mmol L-1. O boro foi determinado através do método da azometina-H, que é o método espectrofotométrico mais comumente utilizado para determinação de boro. Boas correlações foram encontradas entre a extração de boro de um solo brasileiro com água quente e com solução de sulfato de alumínio. Palavras-Chave: boro, extração, azometina-H.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Composição centesimal, perdas de peso e maciez de lombo (longissimus dorsi) suíno submetido a diferentes tratamentos de congelamento e descongelamento
    (Revista de Nutrição, 2002-05) Pires, Ivy Scorzi Cazelli; Rosado, Gilberto Paixão; Azevedo, Raquel Monteiro Cordeiro de; Neves, Mariana Braga; Miranda, Lucilene Soares
    Foram avaliadas a composição centesimal, as perdas de peso e a maciez de porções de carne suína (Longissimus dorsi) grelhadas, submetidas a dois períodos de estocagem (15 e 60 dias) e descongeladas a 7ºC e 25ºC. Constatou-se que os bifes contendo teores mais elevados de umidade correspondem aos tratamentos com 15 dias de estocagem congelada e descongelamento a 7ºC (59,54%) e com 60 dias de estocagem congelada combinada com descongelamento a 25ºC (60,51%). Amostras armazenadas durante 60 dias apresentaram maior teor de minerais (5,58%) em relação àquelas estocadas por 15 dias (4,51%) (análise realizada em amostras grelhadas e pré-salgadas). Os teores de proteína e lipídios e a maciez não foram afetados por quaisquer dos procedimentos. A utilização de 25ºC para o descongelamento ocasionou maiores perdas de peso (40,19%) que 7ºC (33,17%). Os resultados do presente estudo sugerem a aplicação de períodos curtos de estocagem congelada e descongelamento sob resfriamento.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Incorporating different proportions of exotic maize germplasm into two adapted populations
    (Genetics and Molecular Biology, 2000-06) Peternelli, Luiz Alexandre; Santos, Manoel Xavier dos; Pollak, Linda Maria; Pacheco, Cleso Antônio Patto; Guimarães, Paulo Evaristo Oliveira; Parentoni, Sidney Netto; Nass, Luciano Lourenço
    Maize breeders frequently wish to use exotic germplasm in their breeding programs without losing specific characteristics of their adapted material. The objective of this study was to determine the optimal proportions of exotic germplasm to incorporate into adapted populations (F2 = 50% exotic, BC1 = 25% exotic, BC2 = 12.5% exotic and BC3 = 6.25% exotic) to form the initial foundation population and to determine the heterosis between adapted x exotics. We used six exotic populations of different origins and two adapted populations representing a Brazilian heterotic pattern. In 1993-94 and 1994-95, the parents, F1, F2, BC1, BC2, BC3 and four checks were evaluated in six environments in central Brazil using an 8 x 9 simple rectangular lattice design. Higher mean values for yield were obtained as the proportion of exotic germplasm decreased. Some backcrosses produced more than the adapted populations BR 105 (7.59 ton/ha) and BR 106 (8.43 ton/ha). The best results were obtained when incorporating 6.25 or 12.5% of exotic genes. This trend was true for root lodging, stalk lodging and ear diseases but not for plant and ear height. The midparent heterosis for yield varied from -16.1 to 40.3%. Midparent heterosis with positive and negative values were also found for the other traits. The results indicate the potential of exotic germplasm for developing good hybrids. After choosing the best exotic source, some recurrent selection might be appropriate in order to adapt and improve the exotic populations.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Effects of composted urban solid waste addition on yield and metal contents of lettuce
    (Journal of the Brazilian Chemical Society, 2007) Jordão, Cláudio P.; Nascentes, Clésia C.; Fontes, Renildes L. F.; Cecon, Paulo R.; Pereira, José L.
    A study was performed to evaluate Cu, Mn, Ni, Pb, Ni and Zn accumulations in lettuce grown in an oxisol amended with composted urban solid wastes collected in Brazil from a big city (Rio de Janeiro, Rio de Janeiro State) and from a small city (Coimbra, Minas Gerais State). The compost samples were applied to the soil at increasing doses and different times of contact between compost and soil. The influence of the metals on the fresh and dry matter yield of leaves was also examined. Lettuce yield enhanced when the doses of the composts were increased and maximum yield was achieved in the cropping time between 15 and 20 days. The metal concentrations in the leaves augmented with the increase of the applied compost and with the increase of the time of contact between compost and soil. However, metal concentrations in the plant were below the maximum limits allowable by the food Brazilian legislation. The application of the compost from the smaller city resulted in increased lettuce productivity and lowest metal concentrations in the plants as compared to the results of the application of the compost from the bigger city.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Estudo da atividade antioxidante do extrato e do óleo essencial obtidos das folhas de alfavaca (Ocimum gratissimum L.)
    (Food Science and Technology, 2007-07) Pereira, Cíntia Alessandra Matiucci; Maia, June Ferreira
    O isolamento e a identificação de antioxidantes naturais, extraídos de plantas, contribuem para a descoberta de novas fontes de compostos químicos. A alfavaca (Ocimum gratissimum L.) é uma planta conhecida por seus aspectos medicinais e pelo uso na culinária. A atividade antioxidante do extrato bruto e do óleo essencial das folhas de alfavaca foi comprovada através do método do tiocianato férrico. A porcentagem de inibição da oxidação lipídica foi de 96,89% para o extrato bruto e de 92,44% para o óleo essencial, ambos na concentração de 0,02%. O extrato bruto foi purificado através da cromatografia em coluna com sílica-gel e fase móvel hexano:acetato de etila em diferentes proporções. Para a identificação, foram utilizadas análises espectrais (infravermelho, ressonância magnética de hidrogênio e carbono 13). A substância isolada foi o eugenol, que apresentou 86,56% de atividade antioxidante. Alguns constituintes do óleo essencial foram caracterizados por cromatografia de fase gasosa, sendo o eugenol o principal componente (53,90%). Desta forma, a alfavaca apresenta-se como uma nova fonte de eugenol e, conseqüentemente, de antioxidante natural.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Small amplitude oscillations of sine-gordon vortex states in planar magnets in three dimensions
    (Brazilian Journal of Physics, 2002-09) Pereira, A . R.
    We investigate the spectrum of small amplitude oscillations of the sine-Gordon vortex-antivortex pair in layered ferromagnetic systems described by the anisotropic three-dimensional XY-model. In the case of a small interlayer coupling constant, vortex-pairs can be formed independently in each plane. Analytical expressions for two discrete modes with zero frequency are obtained. These zero modes are associated with the two-dimensional motion of the excitation on an individual plane and are important because the interference between them and a vortex-pair gives rise to contributions to the central peak. The continuum states, which contribute to EPR linewidth, are derived using the Born approximation.