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Tipo: Artigo
Título: Sedation of nile tilapia with essential oils: tea tree, clove, eucalyptus, and mint oils
Autor(es): Rezende, Fabrício Pereira
Pascoal, Lívia Mendonça
Vianna, Rafael Alves
Lanna, Eduardo Arruda Teixeira
Abstract: Essential oils have been extensively used in many commercial applications, one of them being anesthetics. The effect of four essential oils (tea tree, clove, eucalyptus, and mint oils) on the sedation, recovery, and behavioral stress of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) was evaluated. The sedative solutions, prepared with essential oils and anhydrous ethanol (1:4), were used for fish management procedures at a dose of 7.4 mL L -1 in a completely randomized block design with four treatments and seven replicates. The means were compared using Scott–Knott test (P < 0.05). Clove oil was found to be the most suitable oil for the immobilization of Nile tilapia; however, behavioral observations indicate that tea tree oil was the most efficient in reducing stress.
Óleos essenciais vêm sendo intensamente utilizados em diversas aplicações comerciais, dentre elas como anestésicos. Avaliou-se o efeito de soluções com óleos extraídos de quatro tipos vegetais (melaleuca, cravo, eucalipto e menta) na sedação, na recuperação e no comportamento de estresse de tilápia-do-Nilo. Utilizaram-se soluções sedativas (óleo essencial:etanol, 1:4) na água de manejo dos peixes na dosagem de 7,4 mL/L sob delineamento inteiramente casualizado, com quatro tratamentos e sete repetições. Os resultados foram submetidos ao teste Scott-Knott (P < 0,05). De acordo com os resultados, o mais indicado para a imobilização de tilápia-do-Nilo é o óleo de cravo, no entanto as observações comportamentais indicam o óleo de melaleuca como o mais eficiente na redução do estresse.
Palavras-chave: Stress
Anesthetics
Fish
Tea tree oil
Eugenol
Estresse
Anestesia
Peixe
Melaleuca
Eugenol
Editor: Revista Caatinga
Tipo de Acesso: Open Access
URI: http://dx.doi.org/10.1590/1983-21252017v30n223rc
http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/25106
Data do documento: Abr-2017
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