Martins, Marcio ArêdesFalconí Heredia, Javier Hernán2023-11-232023-11-232022-03-10FALCONÍ-HEREDIA, Javier Hernán. Assessment of natural and pyrolytic antioxidants as additives to biodiesel production. 2022. 214 f. Tese (Doutorado em Engenharia Agrícola) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa. 2022.https://locus.ufv.br//handle/123456789/31826Brazil is one of the largest producers and consumers of biodiesel in the world, with a production of 6.7 million m 3 in 2021. Its main sources for biodiesel production are soybean oil and animal fat. The low oxidative stability of biodiesel is a problem that has not yet been satisfactorily solved and represents the main barrier to market expansion. Therefore, a promising approach to improve oxidative stability is the addition of antioxidants. This study evaluated the effect and performance of natural extracts of Scenedesmus obliquus (S. obliquus), Haematococcus pluvialis (H. pluvialis), curcuma sp. (turmeric), Bixa Orellana (annatto) seeds, coffee husk (C. husk), and commercial Haematococcus pluvialis (C.H. pluvialis) as antioxidants during long-term storage of biodiesel matrices from soybean (Glycine max), canola (Brassica napus), and macauba (Acrocomia aculeata). In addition, the antioxidant properties of bio-oils produced from the slow pyrolysis of biodiesel synthesis of soybean, canola, macauba, and depigmented S. obliquus biomass were also investigated. Among the natural extracts, turmeric and S. obliquus stood out, which at the concentration of 3000 ppm produced increased stability time (35.0% for soybean, 51.8% for canola, and 338.4% for macauba) and (36.0% for soybean, 46.7% for canola, and 122.0% for macauba) respectively. Furthermore, the addition of S. obliquus bio-oil at a concentration of 4000 ppm produced an increase in stability time of 116.8 % (13.2 h) for soybean, 194.5% (17.7 h) for canola, and 563.5% (13.21 h) for macauba, which meets the Brazilian standard requirement (ANP resolution no. 798/219) of a minimum stability time of 12 hours for biodiesel. Keywords: Biodiesel. Catalysis. Natural antioxidants. Microalgae. Oxidation stability. Pyrolysis antioxidantO Brasil é um dos maiores produtores e consumidores de biodiesel do mundo, com uma produção de 6,7 milhões de m 3 em 2021. Suas principais fontes para a produção de biodiesel são o óleo de soja e a gordura animal. A baixa estabilidade oxidativa do biodiesel é um problema que ainda não foi satisfatoriamente resolvido e representa a principal barreira à expansão do mercado. Portanto, uma abordagem promissora para melhorar a estabilidade oxidativa é a adição de antioxidantes. Este estudo avaliou o efeito e o desempenho de extratos naturais de Scenedesmus obliquus (S. obliquus), Haematococcus pluvialis (H. pluvialis), curcuma sp. (turmeric), sementes de Bixa Orellana (annatto), casca de café (C. husk), e Haematococcus pluvialis comercial (C.H. pluvialis) como antioxidantes durante o armazenamento de longo prazo de matrizes de biodiesel de soja (Glycine max), canola (Brassica napus), e macauba (Acrocomia aculeata). Além disso, as propriedades antioxidantes dos bio-óleos produzidos a partir da pirólise lenta da síntese de biodiesel de soja, canola, macauba e biomassa de S. obliquus despigmentada também foram investigadas. Entre os extratos naturais, destacam-se o açafrão-da-terra e o S. obliquus, que na concentração de 3000 ppm produziu maior tempo de estabilidade (35,0% para a soja, 51,8% para a canola e 338,4% para a macauba) e (36,0% para a soja, 46,7% para a canola e 122,0% para a macauba), respectivamente. Além disso, a adição de óleo biológico de S. obliquus a uma concentração de 4000 ppm produziu um aumento no tempo de estabilidade de 116,8% (13,2 h) para soja, 194,5% (17,7 h) para canola, e 563,5% (13,21 h) para macaúba, o que atende ao requisito da norma brasileira (resolução ANP nº 798/219) de um tempo mínimo de estabilidade de 12 horas para biodiesel. Palavras-chave: Biodiesel. Catálise. Antioxidantes naturais. Microalgas. Estabilidade de oxidação. Antioxidante pirolítico.engAcesso AbertoBiodieselCatáliseAntioxidantesMicroalgasPiróliseAssessment of natural and pyrolytic antioxidants as additives to biodiesel productionAvaliação de antioxidants naturais e pirolíticos como aditivos para a produção de biodieselTesehttps://doi.org/10.47328/ufvbbt.2023.222Engenharia Agrícola