Osorio H., RobinsonTinoco, Ilda F. F.Osorio S., Jairo A.Mendes, Luciano B.Rocha, Keller S. O.Guerra G., Lina M.2019-03-262019-03-262016-0318071929http://dx.doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v20n3p256-262http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/24127The objective of this research was to evaluate the internal thermal environment of two broiler barns featuring different ventilation systems representative of Brazilian and South American poultry production industry: (a) a negative-pressure tunnel and (b) a positive-pressure lateral ventilation system. Environmental parameters such as dry bulb temperature, relative humidity and temperature-humidity index were assessed; temperature maps for day and night average conditions were determined for the first three weeks of life. Better uniformity of the thermal environment and comfort conditions inside the negative-pressure tunnel were found.Objetivou-se, nesta pesquisa, avaliar o ambiente térmico interno de dois galpões de frangos de corte com diferentes sistemas de ventilação representativos da indústria de produção de aves de corte brasileira e sul-americana: (a) um com pressão negativa tipo túnel e (b) outro com ventilação lateral e pressão positiva. Parâmetros ambientais do conforto térmico, tais como temperatura de bulbo seco, umidade relativa e índice de temperatura e umidade, foram avaliados; mapas de temperaturas médias para as condições de dia e noite foram determinadas nas três primeiras semanas de vida das aves. Melhor uniformidade ambiental e condições de conforto térmico no interior do galpão com pressão negativa foram observadas.pdfengOpen AccessThermal comfortPoultry productionBioclimatic conditionsConforto térmicoProdução avícolaCondições bioclimáticasThermal environment in two broiler barns during the first three weeks of ageArtigo