Ramos, Clovis Manoel CarvalhoSediyama, Gilberto ChohakuBassoi, Luís HenriqueTeixeira, Antonio Heriberto de CastroLima Filho, José Moacir PinheiroSilva, José Antonio Moura eSilva, Emanuel Elder Gomes da2019-08-132019-08-132004-121806-9967http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452004000300022https://locus.ufv.br//handle/123456789/26565The water consumption and the crop coefficient of the banana cv. Pacovan were estimated in Petrolina County, northeastern Brazil, in order to establish guidelines to irrigation water management. Evaluations were carried out since planting in January 1999 to the 3rd harvest in September 2001 on a microsprinkler irrigated orchard, with plants spaced in a 3 x 3 m grid. Average daily water consumption was 3.9, 4.0, and 3.3 mm in the 1st, 2nd and 3rd growing seasons, respectively. Crop coefficient values increased from 0.7 (vegetative growth) to 1.1 (flowering). Even with high soil water availability, transpiration was reduced due to high evaporative demand.O consumo de água e o coeficiente de cultura da bananeira cv. Pacovan foram estimados em Petrolina-PE, Brasil, com o objetivo de fornecer informações úteis ao manejo de irrigação. As avaliações foram realizadas desde o plantio, em janeiro de 1999, até a terceira colheita, em setembro de 2001, em um pomar irrigado por microaspersão e com plantas espaçadas em 3 x 3 m. O consumo médio diário foi de 3,9; 4,0 e 3,3 mm no primeiro, segundo e terceiro ciclos, respectivamente. O coeficiente de cultura aumentou de 0,7 (desenvolvimento vegetativo) para 1,1 (florescimento). Apesar da alta disponibilidade de água no solo, a alta demanda evaporativa reduziu a transpiração da bananeira.pdfengOpen AccessMusa sppSemi-aridKcSemi-áridoGuidelines for irrigation scheduling of banana crop in São Francisco Valley, Brazil II — Water consumption, crop coefficient, and physiologycal behaviorArtigo