Paula, Thiago Otávio Mendes dePeternelli, Luiz AlexandreAmaral Júnior, Antonio Teixeira doGonçalves, Leandro Simões AzeredoScapim, Carlos AlbertoSilva, Vanessa Quitete Ribeiro da2019-09-102019-09-102010-041807-8621http://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v32i2.7312https://locus.ufv.br//handle/123456789/26934The purpose of this study was to evaluate the interaction between genotypes and environments, evaluate adaptability and stability, and study the relationship between genetic structure and homeostasis. In addition to landrace, the study evaluated recommended genotypes or genotypes in experimental recommendation stages (varieties and hybrids) in three environments in northern and northwestern Rio de Janeiro State. Eight traits were measured, including grain yield and popping expansion. The individual analysis of variance revealed significant differences for all traits at 1% probability. In the combined analysis of variance, the genotype by environment interaction was significant at 1% probability for all traits except ear height. The interaction was simple for all traits except mean number of ears. The method of Lin and Binns detected the most suitable and stable genotypes, and also the most productive. UNB2U-C4 and IAC112 contained the lowest values of general Pi. Of those, UNB2U-C4 contributed least to the interaction, and IAC112 ranked fourth in interaction. UNB2U-C4 stood out with the best adaptation to favorable and unfavorable environments. No association between the genetic structure and stability degree in popcorn was observed.Objetivou-se avaliar interação entre genótipos por ambientes, avaliar adaptabilidade e estabilidade, bem como estudar a relação entre estrutura genética e homeostasia. Além de raças, foram avaliados genótipos recomendados ou em fase de recomendação no Brasil (variedades e híbridos) em três ambientes no Norte e Noroeste Fluminense. Foram quantificadas oito características, incluindo rendimento de grãos e capacidade de expansão. A análise de variância individual revelou diferenças significativas, a 1% de probabilidade de erro, para todas as características avaliadas. Pela análise de variância conjunta, com exceção da variável altura de espiga, houve interação significativa, a 1% de probabilidade, entre genótipos e ambientes. Excetuando-se número médio de espigas, as demais características expressaram interação do tipo simples. O método de Lin e Binns revelou os genótipos mais adaptados e estáveis, os quais foram também, os mais produtivos. UNB2U-C4 e IAC112 contiveram os menores valores de Pi geral. Desses, UNB2U-C4 conteve o menor percentual de contribuição para a interação e IAC112 foi o quarto genótipo a contribuir para a interação. UNB2U-C4 sobressaiu-se com a melhor adaptação a ambientes favoráveis e desfavoráveis. Houve ausência de associação entre estrutura genética e grau de estabilidade em milho pipoca.pdfengOpen AccessZea maysGenotype interaction by environmentPhenotypic stabilityInteração genótipos por ambienteEstabilidade fenotípicaPi statistics underlying the evaluation of stability, adaptability and relation between the genetic structure and homeostasis in popcornArtigo