Navegando por Autor "Pereira, Elisângela Vitoriano"
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Item Efeito do índice glicêmico no controle da obesidade(Universidade Federal de Viçosa, 2010-09-28) Pereira, Elisângela Vitoriano; Alfenas, Rita de Cássia Gonçalves; http://lattes.cnpq.br/4691835747139812A obesidade é um dos maiores problemas de saúde pública da atualidade, cuja prevalência tem aumentado em todo o mundo. Evidências científicas sugerem que o tipo de carboidrato consumido pode favorecer o controle da obesidade e das doenças a ela relacionadas. O objetivo do presente estudo foi avaliar o efeito do índice glicêmico (IG) em parâmetros bioquímicos, na ingestão alimentar, no metabolismo energético, nas medidas antropométricas e na composição corporal, de indivíduos com sobrepeso ou obesidade. Duas refeições diárias de baixo (grupo baixo IG) ou de alto IG (grupo alto IG) foram consumidas durante 45 dias consecutivos, por 19 voluntários. Estas refeições foram consumidas em laboratório, sendo as demais realizadas em vida livre, segundo orientações dadas. Anteriormente ao início do estudo, os voluntários foram submetidos à avaliação da ingestão alimentar habitual. A cada 15 dias, foram realizadas avaliações da ingestão alimentar, antropométrica e da composição corporal. Ao início e final do estudo, os voluntários foram submetidos à avaliação do metabolismo energético e de parâmetros bioquímicos. O consumo das refeições de baixo IG resultou na redução da circunferência da cintura em relação ao período inicial e ao grupo alto IG, redução do índice HOMA-IR e aumento da oxidação lipídica em relação ao período inicial, da gordura corporal em relação ao grupo alto IG. Por outro lado, a ingestão das refeições de alto IG resultou no aumento do quociente respiratório de jejum em relação ao período inicial e ao grupo baixo IG; aumento do quociente respiratório pós-prandial em relação ao grupo baixo IG, aumento do consumo diário de calorias e de fibra alimentar em relação ao período inicial, além de redução da oxidação lipídica pós-prandial comparada àquela observada no grupo baixo IG. Não foram observadas diferenças significativas para o índice de massa corporal (IMC), peso corporal, relação cintura/quadril (relação C/Q), teor de massa magra, gasto energético de repouso (GER), termogênese induzida pela dieta (TID) e concentrações séricas de glicose, insulina e leptina. Os resultados deste estudo ilustram que o consumo de duas refeições diárias de baixo IG durante 45 dias consecutivos exerce efeito positivo no controle da obesidade, enquanto que, as refeições de alto IG resultam em efeito oposto.Item Effect of glycemic index on obesity control(Archives of Endocrinology and Metabolism, 2015-04-16) Pereira, Elisângela Vitoriano; Costa, Jorge de Assis; Alfenas, Rita de Cássia GonçalvesEvaluate the effect of glycemic index (GI) on biochemical parameters, food intake, energy metabolism, anthropometric measures and body composition in overweight subjects. Simple blind study, in which nineteen subjects were randomly assigned to consume in the laboratory two daily low GI (n = 10) or high GI (n = 9) meals, for forty-five consecutive days. Habitual food intake was assessed at baseline. Food intake, anthropometric measures and body composition were assessed at each 15 days. Energy metabolism and biochemical parameters were evaluated at baseline and the end of the study. Low GI meals increased fat oxidation, and reduced waist circumference and HOMA-IR, while high GI meals increased daily dietary fiber and energy intake compared to baseline. There was a higher reduction on waist circumference and body fat, and a higher increase on postprandial fat oxidation in response to the LGI meals than after high GI meals. High GI meals increased fasting respiratory coefficient compared to baseline and low GI meals. The results of the present study showed that the consumption of two daily low GI meals for forty-five consecutive days has a positive effect on obesity control, whereas, the consumption of high GI meals result has the opposite effect.Item Effect of glycemic index on obesity control(Archives of Endocrinology and Metabolism, 2015-06) Pereira, Elisângela Vitoriano; Costa, Jorge de Assis; Alfenas, Rita de Cássia GonçalvesEvaluate the effect of glycemic index (GI) on biochemical parameters, food intake, energy metabolism, anthropometric measures and body composition in overweight subjects. Simple blind study, in which nineteen subjects were randomly assigned to consume in the laboratory two daily low GI (n = 10) or high GI (n = 9) meals, for forty-five consecutive days. Habitual food intake was assessed at baseline. Food intake, anthropometric measures and body composition were assessed at each 15 days. Energy metabolism and biochemical parameters were evaluated at baseline and the end of the study. Low GI meals increased fat oxidation, and reduced waist circumference and HOMA-IR, while high GI meals increased daily dietary fiber and energy intake compared to baseline. There was a higher reduction on waist circumference and body fat, and a higher increase on postprandial fat oxidation in response to the LGI meals than after high GI meals. High GI meals increased fasting respiratory coefficient compared to baseline and low GI meals. The results of the present study showed that the consumption of two daily low GI meals for forty-five consecutive days has a positive effect on obesity control, whereas, the consumption of high GI meals result has the opposite effect.Item Use of the glycemic index in nutrition education(Revista de Nutrição, 2012-10-02) Cândido, Flávia Galvão; Pereira, Elisângela Vitoriano; Alfenas, Rita de Cássia GonçalvesRecently, the lack of studies providing practical guidance for the use of the glycemic index has been indicated as the cause of its little use in nutrition education. The aim of this study is to give instructions on the use of the glycemic index as a tool to be used in nutrition education to estimulate the consumption of low glycemic index foods. Studies published over the past 12 years, in addition to classic studies on this topic, found in the databases MedLine, ScienceDirect, SciELO and Lilacs exploring the importance of the glycemic index and the factors that affect the glycemic index were selected for this article. The preparation of lists grouping foods according to their glycemic index should be based on information found in tables and specific web sites. This is an interesting strategy that must be very carefully conducted, considering the eating habits of the assisted people. To reduce the postprandial blood glucose response, high glycemic index foods should be consumed in association with the following foods: high protein and low fat foods, good quality oils and unprocessed foods with high fiber content. Caffeine should also be avoided. The glycemic index should be considered as an additional carbohydrate-selection tool, which should be part of a nutritionally balanced diet capable of promoting and/or maintaining body weight and health.