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Tipo: Artigo
Título: Peroxidase activity in roots of arracacha affected by pH and temperature
Autor(es): Menolli, Luciana Nunes
Finger, Fernando Luiz
Barbosa, Janaína Miranda
Correia, Teresa Drummond
Vieira, Luciana Marques
Abstract: In this paper, roots of arracacha (Arracacia xanthorrhyza Bancroft) were stored at 5ºC to induce chilling injury symptoms and stress-related peroxidase activity. Later, peroxidase kinetic activity was determined in different pH and temperature conditions. For this, soluble crude extract was sequentially saturated with ammonium sulfate, obtaining a semi-purified enzyme solution used for the analysis. Activity of peroxidase induced by the chilling at 5º C was determined from pH 2.5 to 9.0 and at temperature ranging from 10 to 80º C. The peroxidase had higher activity when the reaction occurred between pH 5.5 and 6.0 and at temperature of 30º C. Complete inactivation of the activity was observed in pH 2.5 after 60 minutes of pre-incubation or at 60º C for 10 minutes or alternatively at 70º C after 5 minutes of pre-incubation. The enzyme is more susceptible to inactivation in acid than alkaline pHs or alternatively using heat treatment.
Neste trabalho, raízes de batata-baroa (Arracacia xanthorrhiza Bancroft) foram armazenadas a 5º C para induzir injúria por frio e expressar atividade da peroxidase de estresse. Posteriormente, a cinética de atividade foi determinada em diferentes condições de pHs e temperatura. Para isto, extrato solúvel da raiz foi sequencialmente saturado com sulfato de amônio, obtendo-se uma preparação semi-purificada para a análise enzimática. Atividade peroxidativa induzida pela temperatura de armazenamento de 5º C foi determinada em pHs de 2,5 a 9,0 e a temperaturas de 10 a 80º C. A atividade da peroxidase foi maior quando a reação foi realizada nos pHs de 5,5 e 6,0 e temperatura de 30º C. A inativação completa da enzima ocorreu em pH de 2,5 após 60 min. de pré-incubação ou a 60º C por 10 min., e alternativamente a 70º C após 5 min. de pré-incubação. A enzima foi mais susceptível à inativação em pH ácido do que alcalino, podendo também ser inativada pelo tratamento de calor.
Palavras-chave: Arracacia xanthorrhyza Bancroft
Oxidative enzyme
Inactivation
Enzima oxidativa
Inativação
Editor: Acta Scientiarum. Agronomy
Tipo de Acesso: Open Access
URI: http://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v33i3.6264
http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/25282
Data do documento: Jul-2011
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