Use este identificador para citar ou linkar para este item: https://locus.ufv.br//handle/123456789/24506
Tipo: Artigo
Título: Ripening of bananas using Bowdichia virgilioides Kunth leaves
Autor(es): Finger, Fernando Luiz
Nascimento, Rivaildo da Costa
Freire, Oliveiros de Oliveira
Ribeiro, Lylian Souto
Araújo, Mikael Bolke
Soares, Marcus Alvarenga
Wilcken, Carlos Frederico
Zanuncio, José Cola
Ribeiro, Wellington Souto
Abstract: Bananas are usually ripened with calcium carbide (CaC2), a dangerous substance that can cause food poisoning. The objective was to test the empirical ripening banana method using Bowdichia virgilioides leaves compared to carbide. Ripening tests were carried out using ‘Pacovan’ banana fruits with B. virgilioides leaves and carbide following the empirical method used by Borborema farmers, Paraíba, Brazil. Bowdichia virgilioides leaves induced increased respiration and ascorbic acid production and reduced acidity, chlorophyll and pH in banana fruits like CaC2. Leaves of B. virgilioides induce ripening of ‘Pacovan’ banana with safer and same results than with CaC2.
Palavras-chave: Bananas
Bowdichia virgilioides
Editor: Scientific Reports
Tipo de Acesso: Open Access
URI: https://doi.org/10.1038/s41598-019-40053-3
http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/24506
Data do documento: 2019
Aparece nas coleções:Fitotecnia - Artigos

Arquivos associados a este item:
Arquivo Descrição TamanhoFormato 
artigo.pdftexto completo1,1 MBAdobe PDFVisualizar/Abrir


Os itens no repositório estão protegidos por copyright, com todos os direitos reservados, salvo quando é indicado o contrário.