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Tipo: Artigo
Título: The importance of dysphagia screening and nutritional assessment in hospitalized patients
Autor(es): Andrade, Patrícia Amaro
Santos, Carolina Araújo dos
Firmino, Heloísa Helena
Rosa, Carla de Oliveira Barbosa
Abstract: To determine frequency of dysphagia risk and associated factors in hospitalized patients as well as to evaluate nutritional status by using different methods and correlate the status with scores of the Eating Assessment Tool (EAT-10).This was a cross-sectional study including 909 inpatients of a philanthropic hospital. For the diagnosis of dysphagia we used an adapted and validated Brazilian version of the Eating Assessment Tool (EAT-10). The nutritional status was evaluated through the subjective global assessment, and anthropometric measurements included weight, calf and arm circumference, and knee height. The Mann-Whitney test, associations using the Pearson’s χ2 and Spearman’s correlation were used to verify differences between the groups.The prevalence of dysphagia risk was 10.5%, and aging was the associated factor with this condition. Patients at risk presented lower values of arm and calf circumference, variables that correlated inversely with the Eating Assessment Tool (EAT-10) score. Malnutrition was observed in 13.2% of patients based on the subjective global assessment and in 15.2% based on the Body Mass Index.Screening for dysphagia and malnutrition should be introduced in hospitals routine to avoid or minimize damages caused by dysphagia or malnutrition, especially among older people.
Verificar a prevalência do risco de disfagia e seus fatores associados em pacientes hospitalizados, bem como avaliar o estado nutricional por diferentes métodos e correlacioná-los à pontuação do Eating Assessment Tool (EAT-10). Estudo de delineamento transversal, realizado com 909 pacientes internados em um hospital filantrópico. Para o rastreamento de disfagia, foi aplicado o Eating Assessment Tool (EAT-10) em sua versão adaptada para o Brasil. O diagnóstico nutricional foi realizado por meio da avaliação global subjetiva e pela aferição de medidas antropométicas. A diferença entre os grupos foi verificada pelo teste de Mann-Whitney e as associações, pelo χ 2 de Pearson e correlação de Spearman. A prevalência do risco de disfagia foi de 10,5%, sendo a faixa etária idosa um fator associado a esta condição. Pacientes em risco apresentaram valores inferiores de perímetro do braço e panturrilha, variáveis que se correlacionaram de forma inversa à pontuação do Eating Assessment Tool (EAT-10). A desnutrição foi identificada em 13,2% dos avaliados, segundo a avaliação global subjetiva, e em 15,2%, quando utilizado o índice de massa corporal. O rastreamento da disfagia e da desnutrição devem ser incorporados à rotina hospitalar, com o objetivo de evitar ou minimizar os prejuízos provocados por estas condições, especialmente nos idosos.
Palavras-chave: Deglutition disorders
Nutrition assessment
Malnutrition
Hospitals
Transtornos de deglutição
Avaliação nutricional
Desnutrição
Hospitais
Editor: Einstein (São Paulo)
Tipo de Acesso: Open Access
URI: http://dx.doi.org/10.1590/s1679-45082018ao4189
http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/23971
Data do documento: 2018
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