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Tipo: Artigo
Título: Growth and yield of 'Amarante' garlic accessions
Autor(es): Puiatti, Mário
Oliveira, Nelson Licínio Campos de
Finger, Fernando Luis
Fontes, Paulo Cezar Rezende
Cecon, Paulo Roberto
Moreira, Rodrigo Amato
Abstract: Although it is an important vegetable used as a culinary ingredient around the world, there is little information on the characterization of growth and productivity of garlic cv. 'Amarante'. The objective of this study was to evaluate the morphophysiological and productive characteristics of 20 accessions of 'Amarante' garlic from the Vegetable Germplasm Bank of the Universidade Federal de Viçosa (BGH/UFV). The experiment was conducted in the field, in a randomized complete block design, with four replications. During the garlic cycle, plants were evaluated for morphological characteristics, green color intensity, growth analysis, harvest index, and bulb productivity. Data were subjected to analysis of variance, and the means were grouped by the Skott-Knott criteria. The Pearson correlation coefficient was estimated between morphophysiological characteristics and bulb yield. The accessions presented different behavior during the evaluations. BGH 7616 stood out for showing the greatest leaf area, harvest index, dry mass of leaves, pseudostem, bulb, and whole plant, resulting in the greatest total and commercial bulb yield. The highest correlations were found between total yield and leaf area duration (r = 0.7263; p ( 0.01) from 87 to 114 days after planting (DAP) and between total yield and leaf area at 87 DAP (r = 0.6442, p < 0.01). Among the evaluated characteristics, the leaf area at 87 DAP and leaf area duration from 87 to 114 DAP were the morphophysiological characteristics that most influenced the bulb yield in 'Amarante' garlic.
Embora seja importante hortaliça condimentar em todo o mundo, existe pouca informação relativa à caracterização do crescimento e produtividade dos acessos de alho ‘Amarante’. O trabalho teve por objetivo avaliar características morfofisiológicas e produtivas de 20 acessos de alho ‘Amarante ‘do Banco de Germoplasma de Hortaliças da Universidade Federal de Viçosa (BGH/UFV). O experimento foi conduzido a campo, no delineamento em blocos ao acaso, com quatro repetições. Durante o ciclo, foram avaliadas as características morfológicas das plantas, intensidade da cor verde, análise de crescimento, índice de colheita e produtividade de bulbos. Os dados obtidos foram submetidos à análise de variância, e as médias agrupadas pelo critério de Skott-Knott e estimado o coeficiente de correlação de Pearson entre características morfofisiológicas e produtividade de bulbo. Os acessos apresentaram comportamento diferencial durante as avaliações. Dentre esses, o BGH 7616 destacou-se por apresentar maiores área foliar, índice de colheita, massas de matéria seca de folhas, pseudocaule, bulbo e da planta inteira, resultando maiores produtividade total e comercial de bulbos. Maiores correlações foram encontradas entre produtividade total e duração de área foliar (r = 0,7263; p ( 0,01) no período de 87 a 114 dias após o plantio (DAP) e entre produtividade total e área foliar aos 87 DAP (r = 0,6442; p ( 0,01). Dentre todas as características avaliadas, a área foliar aos 87 DAP e a duração da área foliar no período de 87 a 114 DAP, foram as características morfofisiológicas que mais influenciaram a produtividade de bulbos de acessos de alho ‘Amarante’.
Palavras-chave: Allium sativum
Growth analysis
Yield
Allium sativum
Análise de crescimento
Produtividade
Editor: Revista Ceres
Tipo de Acesso: Open Access
URI: http://dx.doi.org/10.1590/0034-737x201865060003
http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/23780
Data do documento: Nov-2018
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