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Tipo: Artigo
Título: Efficacy of ozone in the microbiological disinfection of maize grains
Autor(es): Faroni, Lêda Rita D’Antonino
Cecon, Paulo Roberto
Brito Júnior, Joel Guimarães de
Benevenuto, Wellingta Cristina Almeida do Nascimento
Benevenuto Júnior, Augusto Aloísio
Heleno, Fernanda Fernandes
Abstract: This research aimed to determine the effectiveness of ozone in the microbiological disinfection of maize grains. Two kg samples of maize grains were used with moisture contents of 14.4% (w.b.), and 94% and 97% of natural infection by Penicillium spp and Aspergillus spp, respectively. The gas was applied at a concentration of 2.14 mg L-1 and flow rate of 5.8 L min-1 for 370 min at 25 ºC ± 2 ºC in order to determine the ozone concentration and saturation time of the maize grains. The experiment was installed according to a split plot design, with two treatments in the plots (atmospheric air and ozone gas) and exposure times of (0, 10, 20, 30 and 50 h) in the subplots, in a completely randomized design. It was shown that the ozone concentration and saturation time in the grain mass were 0.9874 mg L-1 and 138.56 min, respectively. Ozonation was effective in controlling storage fungi in the grain mass with 50 h of exposure to the gas, reducing the rate of incidence of Aspergillus spp (78.5%) and Penicillium spp (98.0%), thereby confirming its fungicidal effect under the conditions presented.
O objetivo deste trabalho foi determinar a eficácia do ozônio para a desinfecção microbiológica de grãos de milho. Utilizaram-se amostras de 2 kg de grãos de milho, com teor de água de 14,4% b.u., contendo 94% e 97% de infecção natural por Penicillium spp. e Aspergillus spp., respectivamente. Para determinação da concentração e do tempo de saturação dos grãos pelo ozônio, aplicou-se o gás na concentração de 2,14 mg L-1 ao fluxo de 5,8 L min-1 , à temperatura de 25 ºC ± 2°C. O experimento foi instalado segundo esquema de parcela subdividida, tendo, nas parcelas, dois tratamentos (ar atmosférico e gás ozônio), e, nas subparcelas, os tempos de exposição (0, 10, 20, 30 e 50 h), em delineamento inteiramente casualizado. Observou-se que a concentração e o tempo de saturação do ozônio na massa de grãos foram de 0,9874 mg L-1 e 138,56 min, respectivamente. O processo de ozonização foi eficaz no controle de fungos de armazenamento na massa de grãos, com 50 h de exposição ao gás, reduzindo o índice de ocorrência de Aspergillus spp. (78,5%) e Penicillium spp. (98,0%), confirmando, portanto, seu efeito fungicida, nas condições apresentadas.
Palavras-chave: Zea mays L.
Ozonation
Mycotoxigenic fungi
Aspergillus spp
Penicillium spp
Stored grains
Zea mays L.
Ozonização
Fungos micotoxigênicos
Grãos armazenados
Editor: Brazilian Journal of Food Technology
Tipo de Acesso: Open Access
URI: http://dx.doi.org/10.1590/1981-6723.02217
http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/25711
Data do documento: 2018
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