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dc.contributor.authorTeixeira, Alexandre de Oliveira
dc.contributor.authorNogueira, Eduardo Terra
dc.contributor.authorKutschenko, Marianne
dc.contributor.authorRostagno, Horacio Santiago
dc.contributor.authorLopes, Darci Clementino
dc.date.accessioned2017-10-30T15:00:51Z
dc.date.available2017-10-30T15:00:51Z
dc.date.issued2014-10-20
dc.identifier.issn15199940
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402014000400013
dc.identifier.urihttp://www.locus.ufv.br/handle/123456789/12516
dc.description.abstractThe effects of dietary inclusion levels of the association of glutamine with glutamic acid (AminoGut: AmG) on the performance, gastrointestinal morphophysiology, and diarrhea incidence of piglets weaned at 21 days of age were evaluated. In the experiment, 120 piglets with 6.24 ± 1.00 kg initial weight were distributed according to a randomized block experimental design into five treatments with six replicates of four animals each. The following treatments were applied: negative control diet (0% AmG); 0.5% AmG; 1.0% AmG; 1.5% AmG; positive control diet (0% AmG, 4% inclusion of porcine plasma). The inclusion of 1.0% AmG, as compared to the positive control diet, improved weight gain, feed intake and feed conversion ratio. The lowest diarrhea score was observed when 1.0% AmG was included, whereas the best villus height and villus:crypt ratio were obtained with the inclusion of 0.82% AmG. Villus height, crypt depth, and villus:crypt ratio values obtained with 1.0% AmG were similar to those obtained with the positive control diet, except in the period of 21 to 28 days, when the diet with 1.0% AmG promoted higher villus:crypt ratio. The supplementation of 0.5 and 1.0% AmG affected organ weights, and reduced digestive content pH in the pylorus and in the ileum relative to the positive control diet. The dietary supplementation of 1% glutamine associated with glutamic acid improves the performance and the morphophysiology of piglets weaned at 21 days of age.en
dc.description.abstractAvaliou-se o efeito dos níveis de inclusão da associação de glutamina e ácido glutâmico (AminoGut: AmG) nas rações sobre o desempenho, morfo-fisiologia gastrintestinal e incidência de diarréia de leitões desmamados aos 21 dias de idade. Foram utilizados 120 leitões com peso inicial de 6,24±1,00 kg, distribuídos em delineamento de blocos casualizados, distribuídos de acordo com o peso, cinco tratamentos, seis repetições e quatro leitões por unidade experimental. Os tratamentos foram: controle negativo (0% AmG); 0,5% AmG; 1,0% AmG; 1,5% AmG; controle positivo (0% AmG, 4% de inclusão de plasma suíno). A inclusão de 1,0% de AmG, quando comparada com a dieta controle positivo, melhorou o ganho de peso, consumo de ração e conversão alimentar. O menor índice de diarréia foi observado com 1,0% de AmG. Os melhores resultados de altura de vilosidade intestinal e relação vilosidade:cripta foram obtidos com 0,82% de AmG. Altura de vilosidade, profundidade de cripta e relação vilo:cripta com 1,0% de AmG foram similares aos obtidos com a dieta controle positivo, no entanto, a relação vilo:cripta foi maior para a dieta 1,0% de AmG no período de 21 a 28 dias. A suplementação de 0,5 e 1,0% de AmG alterou o peso dos órgãos e reduziu o pH da região pilórica e do íleo do intestino delgado em relação ao controle positivo. A suplementação de 1% de glutamina associada ao ácido glutâmico na ração melhora o desempenho e a morfo-fisiologia gastrintestinal de leitões desmamados aos 21 dias de idade.pt-BR
dc.formatpdfpt-BR
dc.language.isoengpt-BR
dc.publisherRevista Brasileira de Saúde e Produção Animalpt-BR
dc.relation.ispartofseriesv.15, n.4, p.881-896, out./dez. 2014pt-BR
dc.rightsOpen Accesspt-BR
dc.subjectAmino acidspt-BR
dc.subjectDiarrheapt-BR
dc.subjectNutritionpt-BR
dc.subjectIntestinal mucosapt-BR
dc.subjectVilluspt-BR
dc.titleInclusion of glutamine associated with glutamic acid in the diet of piglets weaned at 21 days of ageen
dc.typeArtigopt-BR
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