Use este identificador para citar ou linkar para este item:
https://locus.ufv.br//handle/123456789/16868
Tipo: | Artigo |
Título: | Aspectos coloidais da adesão de micro-organismos |
Autor(es): | Araújo, Emiliane Andrade Andrade, Nélio José de Carvalho, Antônio Fernandes de Ramos, Afonso Mota Silva, Cleuber Antônio de Sá Silva, Luis Henrique Mendes da |
Abstract: | The ability of bacteria to attach to surface and develop into a biofilm has been of considerable interest to food industry. Electrostatic, Lifhistz-van der Waals and Lewis acid-base forces are usually considered responsible for the interactions at the interface of the bacterial adhesion. The study of microbial adhesion thermodynamic is important because it represents the reflection of microbial surface and food processing surface physicochemical characteristics. This review examines the most important aspects involved in bacterial attachment to a surface with emphases in thermodynamics of adhesion process. |
Palavras-chave: | Bacterial adhesion Biofilm Microbial surface thermodynamics |
Editor: | Química Nova |
Tipo de Acesso: | Open Access |
URI: | http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422010000900022 http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/16868 |
Data do documento: | 1-Set-2010 |
Aparece nas coleções: | Artigos |
Arquivos associados a este item:
Arquivo | Descrição | Tamanho | Formato | |
---|---|---|---|---|
artigo.pdf | Texto completo | 622,01 kB | Adobe PDF | Visualizar/Abrir |
Os itens no repositório estão protegidos por copyright, com todos os direitos reservados, salvo quando é indicado o contrário.