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Tipo: Artigo
Título: Association between leptin gene single nucleotide polymorphisms and carcass traits in pigs
Autor(es): Peixoto, Jane de Oliveira
Faria, Danielle Assis de
Silva, Priscila Vendramini
Fonseca, Isabela
Lopes, Paulo Sávio
Guimarães, Simone Eliza Facioni
Abstract: It was investigated the association between leptin gene single nucleotide polymorphisms (SNPs) T2411C and T3266G with carcass traits in F2 pigs obtained by crossing native Brazilian Piau with commercial sows composed of Landrace, Large White and Pietrain breeds. Association analyses were performed using a statistical model that included genotype, sex, and batch as fixed effects, sire and error as random effects. The T2411C SNP was associated with skinless and fatless boston shoulder weight (BSW), backfat thickness at last rib, 6.5 cm from the midline (P2), skinless and fatless picnic shoulder weight, and sirloin weight (SLW). The T3266G mutation was associated with slaughter age, bacon weight, BSW, midline backfat thickness between last and last but one lumbar vertebra, midline backfat thickness at last rib, P2 and rib weight. Phenotypic associations were also performed by combining genotypes for both SNPs. Associations with P2, carcass yield, total boston shoulder weight, and SLW were observed. The results obtained demonstrate that the SNPs analyzed have potential to be explored as markers for carcass composition in pigs.
Foi investigada a associação entre os polimorfismos de base única (SNPs) T2411C e T3266G da leptina e as características de carcaça em suínos F2 procedentes do cruzamento de machos da raça Piau com matrizes comercias de composição genética Landrace, Large White e Pietrain. As análises de associação foram feitas usando um modelo estatístico que incluía genótipo, sexo e lote como efeitos fixos, e pai e erro como efeitos aleatórios. O SNP T2411C esteve associado ao peso da copa sem pele e sem gordura (BSW), à espessura de gordura subcutânea na altura da última costela a 6,5 cm da linha média (P2), ao peso da paleta sem pele e sem gordura e ao peso do filezinho (SLW). O SNP T3266G foi associado a idade de abate, peso do bacon, BSW, espessura da gordura subcutânea entre a última e a penúltima vértebra lombar, na linha média, espessura da gordura subcutânea na altura da última costela na linha média, P2 e peso da costela. Os genótipos combinados para ambos os SNP estiveram associados a P2, peso total da copa, rendimento de carcaça e peso do filezinho. Os SNPs analisados têm potencial para ser explorados como marcadores para composição de carcaça em suínos.
Palavras-chave: Candidate gene
Pig genomics
Pig production
Editor: Revista Brasileira de Zootecnia
Tipo de Acesso: Open Access
URI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982009000200008
http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/14684
Data do documento: 8-Set-2008
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