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Tipo: Artigo
Título: Energy sources and supplementation levels for beef heifers raised during the dry season
Autor(es): Couto, Victor Rezende Moreira
Paulino, Mário Fonseca
Detmann, Edenio
Valadares Filho, Sebastião de Campos
Sales, Maykel Franklin Lima
Barros, Lívia Vieira de
Porto, Marlos Oliveira
Valente, Ériton Egidio Lisboa
Abstract: This experiment aimed at evaluating the productive performance, intake and the apparent digestibility in the raising of beef heifers on Brachiaria decumbens Stapf. pastures under supplementation with starch or fibrous energy sources during the dry season. It was used 40 newly weaned heifers (20 Nellore and 20 crossbreed), at 8.5 months of age and 197.9 ± 3.74 kg initial weight. Two supplements were formulated: the first was corn meal- and soybean meal-based diet (high in starch) and the second was based on wheat meal (high in fiber), which were given at the quantities of 0.5 or 1.0 kg/animal/day, compared to the offer of only mineral mixture (control). The animals were distributed according to a complete randomized block design in a 2 × 2 + 1 factorial arrangement with two sources of energy and two levels of supplementation plus the control treatment; the genetic group was used as a measure of local control. The average daily weight gain was higher for the animals under supplementation than those fed only mineral mixture (0.198 vs. 0.077 kg/animal/day). Moreover, performance of the animals under supplementation with starch energy source was higher than those fed wheat meal-based supplement (0.232 vs. 0.163 kg/animal/day). The intake of pasture dry matter was lower for the group given the highest supplementation level. The supplementation of beef heifers under pasture makes it possible to improve the productive performance. Compared to wheat meal, the use of the corn/soybean mixture meal as the basis of multiple mixture improves the productive performance of the heifers.
Objetivou-se avaliar o desempenho produtivo, o consumo e a digestibilidade aparente na recria de novilhas de corte em pastagem de Brachiaria decumbens Stapf, sob suplementação com fontes de energia amilácea ou fibrosa durante o período da seca. Foram utilizadas 40 novilhas (20 da raça Nelore e 20 mestiças), recém-desmamadas, com 8,5 meses de idade e peso inicial de 197,9 ± 3,74 kg. Foram formulados dois suplementos: o primeiro à base de fubá de milho e farelo de soja (rico em amido) e o segundo, à base de farelo de trigo (rico em fibra), que foram ofertados nas quantidades de 0,5 ou 1,0 kg/animal/dia, em comparação à oferta de apenas mistura mineral (controle). Os animais foram distribuídos segundo delineamento de blocos completos casualizados em esquema fatorial 2 × 2 + 1, com duas fontes de energia e dois níveis de suplementação mais o controle; o grupo genético foi adotado como medida de controle local. O ganho médio diário de peso foi maior nos animais sob suplementação que naqueles que receberam apenas mistura mineral (0,198 vs 0,077 kg/animal/dia). Além disso, o desempenho dos animais sob suplementação com fonte amilácea de energia foi maior em relação aos daqueles que receberam suplemento à base de farelo de trigo (0,232 vs 0,163 kg/animal/dia). O consumo de matéria seca de pasto foi menor no grupo que recebeu o maior nível de suplementação. A suplementação de novilhas de corte sob pastejo durante o período da seca possibilita aumentar o desempenho produtivo. Em comparação ao farelo de trigo, a utilização da mistura milho/farelo de soja como base da mistura múltipla melhora o desempenho produtivo das novilhas.
Palavras-chave: Brachiaria decumbens
Heifers
Pasture
Wheat meal
Editor: Revista Brasileira de Zootecnia
Tipo de Acesso: Open Access
URI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982010001100024
http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/14195
Data do documento: 5-Mar-2010
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